Stappenplan

Wat is er nodig voor het maken van een website?


Het maken van een website begint niet met een mooi logo, een goed ontwerp, maar begint met wat je wil vertellen.

Wie ben je? waar sta je voor? wat wil je laten zien? Schrijf het eerst eens uit. Aan de hand van een stappenplan komt er een website tot stand die staat voor wat je wil zeggen.

Waarom een website?

Wat is de kern? Maak een lijstje met belangrijkste aspecten die je wil laten zien. Ga bij je zelf te rade wie je bent en wat je doet, wees niet bang om hierin keuzes te maken, kies je niche. Zet het allerbelangrijkste boven aan, zodat de hoofdpagina helder is en niet vol loopt met een teveel aan informatie. Hierdoor wordt het voor je zelf ook helder welke kant je op wil als kunstenaar, als persoon.

Vraag intellectueel zo weinig mogelijk van uw bezoekers. Knip lange teksten in korte paragrafen. Maak lijstjes en stappenplannen in plaats van moeilijke procedures. Hoe minder mentale inspanningen u vraagt, hoe meer uw klant zich op zijn of haar gemak voelt. Dat zet hem of haar aan om acties te ondernemen.

Stappenplan

Zorg voor teksten

  • Schrijf teksten voor je website
  • Of laat dit doen door een specialist.
  • Schrijven voor het web vereist een andere manier van schrijven dan op papier.
  • Houd het kort en maak je teksten persoonlijk.
  • Werk zo mogelijk met opsommingen
  • zodat de lezer geen grote lappen tekst op zijn scherm ziet.
    (Dat schrikt af.) Dat schrikt af
  • Laat je teksten altijd door iemand nalezen en zorg dat ze foutloos zijn.

Beeldmateriaal

  • Verzamel beeldmateriaal voor je site
  • Maak ze geschikt voor plaatsing op internet.
  • De standaard resolutie van foto’s op internet is 72 pixels per inch.
  • Onnodig zware afbeeldingen vertragen je site.
  • Video kan ook, kan ook embeden via b.v youtube

Nu je bedacht hebt wat je wil laten zien, tekst en beeldmateriaal hebt verzameld (in web-termen ‘Content’ genoemd) is het tijd voor een passende domeinnaam. Bedenk een originele naam voor je site en check direct of de door jou gewenste domeinnaam nog vrij is. Voor een .nl-domein kun je dit via de SIDN doen. Als de naam nog vrij is, leg je die vast.

Website maken

Nu we de ‘content’ hebben gaan we de website bouwen. Het technische aspect van het bouwen, het zogenaamde ‘coderen’ of ‘programmeren kan op verschillende manieren.

Eenvoudig !

zijn de online websites die je gratis helpen met standaard pagina’s waar je zo je ‘content’ in kan plaatsen. Dan hoef je zelf geen code te schrijven. Je bent dan wel beperkt in de mogelijkheden, zo kan je b.v. niet gratis je domeinnaam koppelen aan je website, en je zit vast aan hun standaard vormgeving.

Iets complexer !

Je kan kan er ook voor kiezen om ‘open source software’ te gebruiken die je dan zelf kan invullen en plaatst op internet, waar je dan wel een domeinnaam aan kan koppelen.

Complex !!

Je kan er ook voor gaan om alles in eigen beheer te doen. Met weinig middelen kun je zo je eigen website bouwen, vormgeven en invullen. Hier heb je wel technische kennis voor nodig. Er is genoeg gratis informatie hierover te vinden.

Website op internet zetten

Nu hebben we de website gebouwd, en willen we hem op internet toegankelijk maken voor bezoekers.
Je website moet in een map op een computer staan die verbonden is met het internet en toegang verschaft. Je kan dit thuis met je eigen computer via je internet doen, dit betekent wel dat je computer aan moet staan en dat je een web-server op je computer installeert. Eenvoudiger is het om je website te hosten op een server van een internet-host.
Het werkt dan zo dat je domeinnaam wijst naar de map op de computer van de webhost waartoe website staat.

Wil je nu een website laten maken?
Bel direct 06 830 232 06
of stuur een mail naar info@kunstidee.nl